© Copyright 2015

Onderhoud

Tips & Tricks over het onderhoud van je schoenen

Niet zeuren, schoenen poetsen moet ook gebeuren

Het onderhoud van voetbalschoenen is niet het leukste werk om te doen, maar bij leren schoenen zorgt het wel voor meer comfort en veel langer plezier van je schoenen! Calcio Italia is een van de weinige merken die nog op een traditionele manier voetbalschoenen maken van het beste rundleer. Leer vraagt wat meer onderhoud dan kunststof of kunstleer, maar dat zal nooit zo aanvoelen als een leren schoen.

Een leren schoen is vaak in het begin iets stugger, maar al na een paar keer dragen gaat het leer zich helemaal vormen naar de voet. Het voelt aan als een tweede huid met als voordeel dat de schoen uit zal lopen op de plekken waar je voet daarom vraagt. Op normale velden met modder en zand en op kunstgrasvelden met rubber hebben de schoenen veel te verduren, het zijn ook een van de enige schoenen die gemaakt zijn om er mee te lopen EN er tegen dingen (het liefst een bal) aan te trappen.

Met een beetje onderhoud heb je extra lang plezier van je schoenen en zitten ze nog lekkerder, het is ook zo gebeurt door de volgende puntjes aan te houden:

  1. Zijn de schoenen bij aankoop nog wat stug en iets te krap, stop ze een nachtje vol met natte kranten en ze zullen al meteen wat soepeler worden en iets uitzetten
  2. Zorg dat de schoenen niet TE lang erg vies blijven. Tijdens het spelen maakt viezigheid niet uit, maar na een training of wedstrijd op normaal gras is het beter om gelijk de meeste modder eraf te vegen. Zowel van de zool als de bovenschoen.
  3. Wanneer schoenen erg nat zijn geworden laat ze dan langzaam drogen, niet vlak voor een verwarming of pal in de zon. Wanneer leer te snel warm wordt, wordt het hard en stug waardoor het later weer sneller zal scheuren. De schoenen zitten dan ook veel minder lekker. Het fijnste is om ze gewoon buiten onder een afdak te laten drogen met wat oude kranten erin dan neemt de krant het vocht van binnen ook op.
  4. Vet ze af en toe in; bij gemiddeld gebruik (2 a 3 keer per week) is het erg goed voor het leer om ze 1 tot 2 keer per maand in te vetten. Het leer blijft dan extra soepel, zit lekkerder en behoud veel beter zijn kleur en stevigheid. Bij veel gebruik op kunstgras zullen de schoenen niet snel vies worden, maar is het wel extra belangrijk ze goed soepel te houden met wat leervet. Even met een oude doek of een leerborstel met wat vet zijn ze binnen een paar minuten weer als nieuw.
  5. Leren schoenen stinken minder snel dan kunstleren of kunststof schoenen omdat het veel beter ademt.  Gaan ze toch stinken door oud gras of zweetvoeten, zet ze dan in de wintermaanden onder een afdak buiten. Door de kou sterven de bacteriën die voor de stank zorgen langzaam af. In de zomer kun je ze een nachtje in de vriezer leggen.
  6. Voor de schoenen is het beter om eerst de veters los te maken voor ze worden uitgetrapt.
  7. Door het gebruik van schoenspanners behouden de schoenen beter de vorm. Deze zijn vaak, net als leervet en een borstel, te koop bij de schoenenzaak bij jou in de buurt.
  8. Wanneer je veel op kunstgras speelt raden wij ons Speciali model aan, deze schoen is de perfecte combinatie tussen een rundleren schoen met extra stevigheid op de plaatsen waar het nodig is. In de warmere maanden is de Calcio Italia Turf III ook een aanrader op kunstgrasvelden.

Om te kunnen genieten van de mooiste sport ter wereld zijn je voetbalschoenen erg belangrijk, verzorg ze daarom met net zoveel passie als wij in de productie stoppen!

Leer is een natuurproduct waardoor niet elke schoen hetzelfde is. Dat zorgt ook voor de authentieke en traditionele uitstraling. Wanneer je Calcio Italia schoenen toch kapot zijn gegaan binnen een te korte tijd bieden wij uiteraard garantie. Vraag daarvoor bij jou plaatselijke dealer naar de termijnen en regels.