© Copyright 2015

Het “Zwarte Kickse” Manifest


Van vroeger uit zijn voetbalschoenen altijd van zwart leer geweest. Vanaf de eerste echte voetbalschoen waren de voetbalschoenen, ook wel “kickse” genoemd, waren de schoenen zwart. Met dit Manifest is het natuurlijk niet de bedoeling een nieuwe zwarte pieten discussie op de wekken in voetballand en ook niet alleen maar preken voor eigen parochie. Het is wel interessant welke geluiden we om ons heen horen en de eeuwige discussie die we zien tussen veel senioren op zwarte leren voetbalschoenen en veel jeugd die voor de nieuwste gekleurde schoen gaat.

Voetbal is natuurlijk net als veel andere sporten begonnen als gentlemen’s game voor de elite van de maatschappij. Al snel werden er speciale voetbalschoenen gemaakt om beter te kunnen bewegen op het grasveld. Een van de eerste waren de leren klompen met houten zool en houten noppen. Voetbal draaide toen nog niet om de techniek die je nu op de velden ziet en de schoen was meer als bescherming van je voeten met de houten noppen voor meer grip. Deze schoenen zijn jaren onveranderd gebleven en pas vanaf eind jaren 60/ begin jaren 70 kregen de kickse de vorm die ze tegenwoordig hebben. Het leer werd dunner en de schoen sloot mooier aan om de voet van de speler. Het spelletje werd langzaam ook sneller en er kwam meer techniek bij kijken waardoor er meer gevoel met de bal moest komen, dit kon door de schoen strakker om de voet te maken en het leer dunner en soepeler. Ook de noppen veranderden van hout naar kunststof en ijzer.

In de jaren 90 kwamen de eerste voetbalschoenen in kleur, Puma was een van de eerste die in 1996 voor het WK een oranje leren schoen bracht voor een aantal grote spelers. De kranten en voetbalbladen vielen hier enorm overheen en het zou een concept zijn zonder toekomst, niemand zou op een gekleurde schoen willen spelen. Dit was echt uit den boze!

Voetbal is strijd en passie en dat lever je niet op een paar gekleurde kicksen.

Het kwam ook omdat de merken Puma en Nike zich in de voetbalschoenenwereld gingen bewegen en graag wilde vernieuwen, veranderen en zich wilde onderscheiden. Al snel kwamen er ook andere merken bij met schoenen in verschillende kleuren leer. Velen zullen zich de Diadora’s herinneren met meerdere kleuren leer en contrasterende veters.

Nu sommige spelers toch op deze schoenen bleven spelen en de macht van grote sportmerken steeds groter werd bleek toch dat de gekleurde voetbalschoen misschien wel een toekomst had. De sport is vanaf de jaren 70/80 steeds commerciëler geworden en spelers tekenden sponsorcontracten met sportmerken. Daarmee mochten merken vaak bepalen op welke schoenen de spelers speelden en hebben spelers zelf eigen modellen of een eigen schoen in de collectie gekregen.

De schoenen werden steeds flitsender, lichter, mooier gevormd en van andere materialen. In het begin van deze eeuw kwam de eerste kunststof schoen op de markt, deze schoen was erg licht ten opzichte van veel leren schoenen en kon in de meest gekke kleuren gemaakt worden. Het is sindsdien enorm snel gegaan want inmiddels liggen de meest vreemde kleurencombinaties in de winkels; van panterprints tot fluoriserende kleuren en gouden modellen. Schoenen hoeven bij velen ook niet meer bij de rest van het tenue te passen en de pasvorm en aanpassingsvermogen van leer kennen veel jonge spelers niet eens meer.

Bij de junioren en pupillen is het altijd erg grappig om te zien hoeveel verschillende kleuren en soorten schoenen er rondlopen. Vaak met een vader of moeder die graag wilde dat hun kind op een goede, stevige en degelijke leren schoen ging lopen maar het verloren van de filmpjes, foto’s of andere beelden van hun grote voorbeelden. In oudere senioren teams is de speler met de meest gekleurde schoenen altijd een onderwerp van gesprek en ook op de training kan die rekening op net iets meer tikjes tegen de enkel. Om nog maar te zwijgen wat de spits van de tegenstander te verduren heeft als de degelijke voorstopper hem ziet warmlopen met regenboog-motief schoenen.

Daarom komt de sympathie voor de zwarte voetbalschoen langzaam weer terug. Retro is weer veel te zien in het modebeeld op straat en voetbal gaat langzaam weer naar de essentie en dat is het spelletje in plaats van wie de gekste kleurencombinaties heeft. Sponsordeals en transfersommen zijn nog nooit zo hoog geweest in het betaalde voetbal maar ook de grote spelers vragen weer om zwarte schoenen. Robin van Persie voetbalt bijvoorbeeld het liefst op zwarte schoenen, net als Zlatan Ibrahimovic die niet eens een merknaam op zijn schoenen wil en als protest zijn schoenen helemaal zwart heeft gespoten. In september 2014 kwamen dan ook ineens bijna alle merken met een zwarte schoenenlijn! Zij laten liever hun acties en doelpunten spreken dan hun schoenen!

Black = back!

Schermafbeelding 2015-02-25 om 20.32.38